Cum să devii un dezvoltator: Fițuică

articol ro tradus 140619
0

Dacă ești interesat în urmarea unei cariere în dezvoltarea site-urilor și nu știi de unde să începi, aici este un ghid pentru salarii, abilități și cele mai bune limbaje de programare pe care să le înveți.

Dezvoltatorii sunt printre cei mai căutați profesioniștii din domeniul tehnologiilor cu experiență de muncă, cu o creștere a cererilor și lipsa talentelor care conduc la salarii mai mari pentru cei în domeniu. Acestea fiind spuse, dezvoltarea software-ului este un câmp dinamic , în care noile limbaje de programare, framework-urile și tehnologiile pot funcționa și muri în câțiva ani și locurile de muncă necesare sunt în continuă schimbare.

Pentru ai ajuta pe acei interesați în domeniu pentru o percepere mai bună despre cum să pătrundă în cariera de dezvoltator,  am alcătuit cele mai importante detalii și resurse. Acest ghid despre cum să devii un dezvoltator va fi actualizat pe o bază regulată.

De ce cresc căutarile pentru dezvoltatori ?

Fiecare companie care a devenit o companie IT pentru câteva diplome,  cu proiecte digitale de transformare în curs în majoritatea industriilor pentru a evita perturbarea. Aceasta înseamnă că căutarea pentru talentul dezvoltatorilor a crescut foarte mult în ultimii ani, precum că companiile caută oameni care pot aduce proiectele digitale și aplicațiile la viață.

Front-end Developers , Full-Stack Developers, Mobile Devlopers și Back-End Developers sunt printre cele mai grele 10 poziții pentru a te integra în locurile de muncă în IT, corespunzător cercetărilor celor de la Indeed.

Între timp, US Bureau of Labor and Statistics, prezice că pozițiile ca software developer vor crește cu 24 % între anii 2016 și 2026 – mult mai rapid decât media de rate și alte profesii, a notat biroul. Locurile de muncă ca Application Developer sunt proiectate să crească cu 31% în același timp, și Systems Developers sunt programați să crească cu 11%.

 

Care sunt rolurile câtorva poziții ca dezvoltatori ?

Dezvoltatorii pot avea un număr diferit de căi în carieră. Aici sunt câteva roluri în câmp.

 • Mobile Developer– construiește aplicații pentru mobile, incluzând iOS și Andorid. Un dezvoltator de mobile poate folosit Java, Swift și Objective-C.
 • Full-stack Developer – este capabil să lucreze pe ambele porțiuni back-end și front-end pentru o aplicație sau site web. Un dezvoltator web are cunoștințe specializate ale dezvoltării software-ului, incluzând server, network, și să găzduiască un eveniment; bazele de date relaționale si nonrelaționale; interacționând cu APIs, interfața utilizatorului și experiența utilizatorului, asigurarea calității; securitatea, clienții și necesitățile afacerii.
 • Front-end Developer– crează site-uri web prin convertirea datelor pentru o interfață grafică pentru utilizator pentru a privi și interacționa, folosind HTML, CSS, și JavaScript.
 • Back-end developer – construiește funcționalitatea și interactivitatea site-urilor web, incluzând elementele care permit utilizatorilor să efectueze acțiuni precum înregistrarea, crearea profilului și aprecierea postărilor. În dependență de ce vrei ca aplicația ta web să efectueze, poți învăța limbajele de programare incluzând Java, Python, și PHP.

 

Care sunt cele mai bune limbaje de programare pentru a le învăța ?

Sunt multe dezbateri despre care limbaj de programare este cel mai bun la un moment anumit, dar aici sunt câteva pariuri de încredere.

 • Java– este folosit de milioane de dezvoltatori și bilioane de dispozitive la nivel mondial. Java este limbajul oficial a dezvoltarii Android și 90%  din cele 500 de companii Fortune folosesc Java ca un limbaj secundar de server pentru Back-end Developers, conform analizelor celor de la Coding Dojo.
 • Python – este, de regulă, folosit în calculul științific, extragerea de date, învățarea automată. Este cea mai rapidă creștere în limbajele de programare, și Stack Overflow prezice că până în 2019, Python va depăși în mod semnificativ celalalte limbaje din punct de vedere ale dezvoltatorilor activi. Coding Dojo a aflat că Python a crescut în popularitate prin aproximativ 5000 de funcții între anii 2017 și 2018.
 • JavaScript– este utilizat de peste 80% din dezvoltatori și de peste 95% a tuturor site-urilor web pentru orice logistică dinamică pe pagina lor, potrivit Coding Dojo. Câteva dintre Front-End Frameworks pentru JavaScript precum React și Angular JS, vor fi din ce în ce mai mult utilizate ca dispozitive Internet of Things (IoT) care devin mult mai populare, deci este puțin probabil că limbajul va cădea în popularitate în timpul apropiat.

O anchetă a dezvoltatorilor din 2018 ale Stack Overflow a aflat ca Rust, Kotlin și Python sunt cele mai iubite limbaje de programare printre dezvoltatori, în timp ce Visual Basic, COBOL, și CoffeeScript sunt cele mai detestate.

Limbajele de programare care îți pot aduce cel mai mare salariu net, la nivel global, cele mai plătite opțiuni erau F# ( $74,000), OCaml ($73, 000) și Clojure($72.000) potrivit Stack Overflow. În SUA, Erlang ($115, 000), Scala($115,00) și Ocaml(&114,000) sunt în topul listei, a aflat ancheta.

Ce alte abilități sunt necesare pentru a deveni dezvoltator ?

În afară de cunoștințele tehnice, angajatorii din ce în ce mai mult caută dezvoltatori cu abilități puternice de soft. “Aceste lucruri mărunte pot fi diferențiatorii printre candidații calificați chiar mai mult decât certificatele.” Mike Walsh, fondatorul Straight Path Solutions, declară pentru TechRepublic.  “Lucrurile despre cum poți face față unui conflict, dacă ești prea mândru să spui “Nu știu”. Nu îți pierde abilitățile soft.”

Cu omniprezența metodologiilor agile ale dezvoltării, programatorii trebuie să arate că se pot integra în echipe de dezvoltare cu abilități mixte, a spus Ed Szofer, șeful executiv și președinte la SenecaGlobal. “Pentru a fi un membru efectiv al acestor echipe, programatorii trebuie să fie capabili să comunice clar, raportând progresul, spunând probleme prompt, și în general să fie un bun membru al echipei.” A pus Szofer. “ În mediul nostru înconjurător de astăzi ultra-competitiv, abilitățile de soft ale unui programator sunt acum aproximativ la fel de importante ca abilitățile grele.”

Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt foarte căutate printre dezvoltatori ,a spus MarK Wilcox, vice președinte la ICSynergy.

“Ceea ce caut eu este cum un programator gândește despre rezolvarea unei probleme. Si apoi caut acțiunile care le interprinde în studierea despre cum să își îmbunătățească abilitățile”, spune Wilcox. “Nu îmi pasă atât de mult dacă ei nu sunt experți într-un anumit limbaj pentru că orice programator competent poate învăța un nou limbaj în mai puțin de o săptămână. Dar dacă nu au abilități bune în rezolvarea problemelor, nu încearcă constant să își îmbunătățească abilitățile, atunci sfârșesc în a distruge proiectul.”

În special pentru pozițiile de dezvoltatori juniori , “angajatorilor chiar nu le pasă despre ceea ce crezi că știi”, a pus Todd Milecam, CEO și principalul consultant la SWYM Systems. “Concentrează-te pe cât de repede poți învăța și cât de doritor ești ca să înveți. ”

Dezvoltatorii, de obicei, prosperă când au persipicacitatea afacerilor și se pot privi dincolo de utilizarea imediată a propriei codări, spune Anna Daughterty, Digital Marketing manager a PITSS. “Ei trebuie să fie capabili să observe dacă aplicația lor de software se potrivește bine scopului întreprinderii, cum proiectul lor conduce ROI și cum contribuie în general la sănătatea organizațională. Daugherty a spus “Dacă au aceste abilități, vor lucra mai greu, mai inteligent și vor fi capabili să vorbească limbajul executivilor care au nevoie de ei pentru a produce rezultate mai bune.”

 

Care este în medie salariu unui developer?

Salariul unui dezvoltator se bazează pe un număr de factori, incluzând anii de experiență și locația. Potrivit US Labor Department, dezvoltatorii de software au avut un salariu în jur de $100, 080 în 2016. Cele mai bine plătite 10 % între profesii a încasat $157, 590 în acel an, în timp ce cel mai mic a fost $58, 300.

O anchetă din 2018 a Stack Overflow a aflat ca salariul mediu a dezvoltatorilor la nivel global a fost $55,000, în timp ce în US acel număr a fost aproape dublat, la $100,000.

Aici sunt câteva salarii medii raportate, luate din raporturile de la Indeed și Glassdoor:

 • Full stack developer: $111, 640
 • Mobile developer: $90,000
 • Salesforce developer: $108,089

 

Unde sunt cele mai bune oferte pentru pozițiile de dezvoltatori ?

În 2017, Zippia a clasificat cele mai bune orașe din US pentru dezvoltatorii web din punct de vedere a salariilor relative pentru costul de trai, la fel de bine ca numărul de oportunități pentru poziții:  San Jose, CA, Seattle, WA, Framingham, MA, Austin , TX, și San Francisco, CA, au fost în topul listei.

Pentru inginerii de software, Glassdoor a numit cele mai bine plătite orașe în 2016 bazându-se pe ajustarea salariului și costul traiului, și a aflat că în top era Seattle (media salariului $105, 735), San Jose($100, 989), San Francisco ( $99,751), Madison,WI($97, 236) și Raleigh, NC ($ 94, 142).

 

Care sunt câteva din întrebările obișnuite la un interviu?

Dezvoltatorii se pot aștepta la întrebări precum acestea în timpul unui interviu:

 • Care este limbajul tău preferat și de ce?
 • Oferă un exemplu de o aplicație web pe care ai construit-o și ce tehnologii ai folosit pentru construirea ei. Ce considerări ai făcut când ai decis ce pachet de tehnologii să folosești ?
 • Cum stai cu încrederea noilor tehnologii pentru dezvoltare?

 

Între timp este important să te pregătești pentru întrebări care le-ai putea adresa angajatorului ca un candidat a poziției de dezvoltator, este, de asemenea, o cheie despre cum să le adresezi întrebări. Câteva din întrebări ar putea include:

 • Cum va fi calculată performanța mea?
 • Care sunt cele mai mari provocări pe care echipa le înfruntă la moment?
 • Puteți să îmi spuneți câte ceva despre membrii echipei din care voi face parte ?
 • Este vreo cameră pentru a dezvoltare ?

 

Unde poți găsi resurse pentru o carieră în dezvoltare?

Sunt diferite căi într-o carieră de dezvoltator, și abilitățile sau diploma sunt necesare în dependență de poziție.

Aproape 73% dintre dezvoltatorii profesioniștii au o diplomă în Computer Science sau alta în inginerie, potrivit Stack Overflow. Tradițional, o diplomă de licență în Computer Science a fost necesară pentru a avansa în câmp. Oricum, lipsa unui dezvoltator în multe arii și creșterea școlilor de codare a îndrumat câteva companii să angajeze candidați fără fundalul educației tradiționale.

87% dintre dezvoltatori au spus că ei au învățat de sine stătător un nou limbaj, framework sau instrument fără a urma un curs formal, în timp ce 49% au spus că au facut cursuri online în programare sau dezvoltarea software-ului, precum Massive Open Online Course (MooC).

Un anumit număr de oameni, de asemenea, învață să codeze prin intermediul taberelor de codare. Precum în 2017, au fost 95 de tabele de codare în US, cu aproximativ 23,000 de absolvenți, potrivit Course Report.

Majoritatea absolvenților ale taberilor de codare au găsit poziții full-time, cu 80% raportări că ei lucrează pe o poziție care necesită abilități tehnice învățate la aceste tabere, potrivit anchetei 2017 Course Report. Acești absolvenți au văzut o creștere a salariului mediu de 51%, sau $23,724, cu un început de salariu în medie de $70,698. Oricum, trebuie să fie notat ca 75% dintre absolvenții taberelor au deja o licență, a aflat Course Report.

O anchetă a Ideed în 2017 a aflat că 80% din managerii de angajări din US și recruiterii spun că au angajat un absolvent a acestor tabere pentru un rol de tech și 99.8% au spus ca vor face la fel încă odată. Ancheta celor 1,000 oameni, 72% spun că consideră absolvenții taberilor la fel de pregătiți ca absolvenții licențelor în Computer Science. Oricum 41% dintre managerii de angajări spun că preferă să angajeze pe cineva cu o licență în Computer Science, deoarece este mult mai calificat și mult mai probabil să devină un performer de top, a aflat Indeed.

Nu contează fundalul educației, cheia este să ai portofoliul muncii tale pentru a arăta angajatorilor. “Realitatea în a te angaja ca dezvoltator este să arăți companiei ceea ce ai făcut”, Nick Larsen, un inginer de date la Stack Overflow, este citat ca spunând într-o postare pe blog: “Un portofoliu cu proiecte și produse la care ai depus contribuții credibile, valorează mai mult decât anii de experiență sau școala.”

 

Varianta completă a articolului o puteți vedea aici: TechRepublic

Bloguri relevante